Doğurganlığı artıran besinler

Günümüz koşullarında hamile kalmak her zaman çok da kolay olamamakta, çevresel koşullar, genetik yapı, hastalıklar, kullandığınız ilaçlar ve beslenme şekliniz etken unsurlar.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme önceliklidir ve beslenme şekliniz de doğurganlığı etkileyebilmektedir. Hamilelik öncesinde hem kadınların hem de erkeklerin beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğine bir bakalım.

Kadınların beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenler;
*Tereyağ, margarinden uzak durup sıvı yağlarla yapılan yemekleri tüketin.

*Kızartmadan uzak durun.

*Yağ asitlerince zengin fındık, ceviz ve bademden uygun miktarda tüketin.

*Balık tüketilebiliyorsa protein ihtiyacınızı ağırlıklı olarak balık tüketerek karşılayın eğer tüketilemiyorsa balık yağından destek alın.

*Düzenli kan tahlilleri yaptırıp, hormon ve vitamin-mineral seviyelerinizi ölçtürün.

*Demirden zengin besinleri daha çok tüketin; kurubaklagiller, yağsız kırmızı et, yumurta, tavuk, yeşil yapraklı sebzeler 

*İşlenmiş, katkı maddesi içeren besinlerden uzak durun.

*Kahve ve kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, günde ortalama 2 fincandan fazla tüketmeyin.

*Asitli içecekler ve alkolden uzak durun.

*Folik asitten zengin besinler tüketin; yeşil yapraklı sebzeler, badem, fındık, ceviz, yumurta, süt ve süt ürünleri, portakal

Erkeklerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenler;
*Çinko mineralinden zengin besinler tüketin; deniz mahsulleri, kırmızı et, tavuk, fındık

*Yumurta, B6 ve B5 vitaminlerinden zengindir yani strese karşı koruyucu, hormon seviyesini dengeleyicidir, böylelikle libidoyu artırır.

*Sigara elbette vücudumuzda bütün sisteme zarar vermektedir ama özellikle dolaşım sistemini etkileyip kanda toksik madde miktarını artırmaktadır. Bu da cinsel hayatı olumsuz etkileyen bir faktördür.

*Avakado B6 vitamininden zengindir dolayısıyla serotonin salgılanmasını uyarır ayrıca E vitamininden zengindir testesteron salınımını artırır.

*Stressiz bir yaşam için elinizden geleni yapın.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın