Bilimsel Yayınlar

Akdeniz Diyeti, kronik hastalıklarda ölüm riskini önlüyor..

İngilterede yapılan çalışmalara göre Akdeniz Diyeti kişiyi, Kalp hastalığı, kanser, Parkinson, Alzheimera karşı korumaktadır. Zeytin, zeytinyağı, tahıl ve tahıl ürünleri, kurubaklagiller, meyve, sebze, fındık ve balık tüketimin yüksek, kırmızı et ve alkol tüketiminin düşük olması da bu olasılığı yükseltmektedir.

 

Akdenize kıyısı olan ülkelerdeki beslenme alışkanlığı sağlıklı beslenme örüntüsü olarak örnek gösterilmekte.

12 ülkede 1,5 milyon kişinin beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumları 3-18 yıl süreyle incelendi. Bilim adamlarına göre, Akdeniz Diyeti, genel ölüm riskini %9, kardiyovasküler rahatsızlıklardan dolayı ölüm riskini %9, Parkinson ve Alzheimer’a yakalanma riskini %13, kansere yakalanma riskini ise %6 azaltmaktadır.

 

Fındık tüketimi kalp hastalıkları riskini %33 azaltabilmektedir..

Journal of the ADA, tarafından yayınlanan bilgiye göre haftada 4 kez 10-15 adet kadar fındık  tüketen kişilerde koroner kalp hastalıklarına yakalanma riski %33 gibi ciddi bir seviyede azaltabilmektedir. Bu etki badem içinde geçerli değildir. Bademde total kolesterol seviyesini düşürebilmektedir fakat fındık kadar LDL, HDL, trigliserit seviyelerini ciddi şekilde etkilememektedir.

 

Çocuklarda da  böbrek taşı görülebiliyor..

Amerikada yapılan bir çalışmaya göre çocuklarda da böbrek taşı görülme olasılığı artıyor. Bunun en büyük nedeni olarak çocukların beslenme alışkanlıkları gösteriliyor. Fast food, kızartılmış yiyecekler, aşırı tuzlu yiyecekler ve su tüketiminin az, asitli içeceklerin fazla olması neden olarak belirtiliyor.

Çok tuzlu beslenmek urede kalsiyum miktarının artmasına neden olmaktadır. Buna yanlış beslenme alışkanlıkları da eklenince, su tüketimi de az olunca riskin artması muhtemel.