Hipoglisemi yani düşük kan şekeri önemli ve sonrasında ciddi hastalıklara neden olabilen bir hastalıktır. Kan şekeri eğer sürekli yüksek seviyelerde ise kişide şeker hastalığı eğer düşük ise hipoglisemi ortaya çıkar. En sık karşılaştığımız ise reaktif hipoglisemidir ve teşhisi herzaman da kolay olmayabilir.
Beynin normal çalışabilmesi için glikoza ihtiyacı vardır, hipoglisemide ise beyin hücreleri zarar görebilir.
Belirtileri nelerdir
Hipoglisemisi olan bir bireyde; yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, uykusuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi, depresyon görülebilmektedir. Belirtiler daha çok öğleden sonra oluşur, açlık hissi vardır ve şekerli, karbonhidratlı yiyeceklere eğilim oluşur.
Nedenleri çeşitlidir
*Yanlış beslenme alışkanlıkları, uzun süreli açlık, öğün atlamak etkiler. Bu nedenle az ve sık beslenme önemlidir.
*Öğünlerde basit karbonhidratlı yiyecekler tüketmek hipoglisemiyi tetikler.
*Besin alerjisi kan şekerinin düzensiz salgılanmasına neden olabilir. Bu besinler içerisinde karbonhidrat olmasa da etkileyebilir.
*Troit bulguları önemlidir, özellikle hipotroidi olanlarda sıklıkla hipoglisemi görülebilmektedir.
*Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de hipoglisemiyi etkileyebilir. Örneğin en sık karşılaşılan krom, magnezyum, çinko ve B vitamini eksikliğidir.
*Fazla miktarda çay, kahve tüketmek pankreasın daha fazla insulin salgılamasına ve hipoglisemisi olanlarda kan şekerinin düşmesine neden olabilir.
*Düzenli alkol tüketenlerin de hipoglisemisi olabilir çünkü alkol de kan şekerini düşürmektedir.
Tedavi süreci
Tedavisi için öncelikle bir endokrin uzmanı ile görüşüp gerekli tahliller yapılmalı ve sonuçlara göre diyetisyen kontrolünde düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..
Dyt.Özlem Sert Aydın