diyet ve beslenme icin cilek e-posta: ozlem@ozlemsert.com  

 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın İstanbulBeslenme Uzmanı Özlem Sert Aydın Tokat doğumludur. 2000 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Teknolojisi , 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.  ffffffDevamı..

 

I Anasayfa I Hakkımızda I Hizmetlerimiz I Yöntemimiz I Makaleler I Başarı Hikayeleri I Bilimsel Yayınlar I Üye Olduğumuz Dernekler I İletişim I Sorular I
 

Makula Dejenerasyonu ve Beslenme

makula dejenerasyonu ve beslenme

Makula Dejenerasyonunu önlemede veya durdurmada hangi besinler tüketilmeli?

Makula dejenerasyonuna neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekte ama 50 yaş üzeri olmak, sigara tüketimi, genetik yapı, kilo ve şeker düzensizliği maalesef tetiklemektedir. Genetik etkinin yüksek olmasının yanı sıra beslenme alışkanlıklarının değişmesi riski azaltabilmektedir.

İhtiyacımız ölçüsünde bütün besin gruplarından yeterli düzeyde beslenmek, sebze ağırlıklı, uygun miktarda fındık, badem, ceviz tüketmek ve et olarak da ağırlıklı olarak balık tercih etmek, şekerli ve hamurlu yiyecek tüketimini azaltmak makula dejenerasyonu riskini azaltabilmektedir.

Amerika’da 4000 kişi üzerinde yapılan bir çalışma sonucuna göre;

Gözün makula bölümünü güçlendiren C vitamini, E vitamini, Çinko, Lutein, Zeaxantin ve Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme biçimi dejenerasyonu azaltmaktadır. Fakat göz sağlığı için büyük önem taşıyan ve havuçta da bulunan beta-karotenin ise makula dejenerasyonu riskini azaltmadığı belirtilmektedir.

Bunların yanı sıra deneklerin düşük glisemik endeksli yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen yiyecekler tükettiği, bu nedenle kan şekerlerinin de regüle olduğu bildirilmektedir. Kan şekeri düzensizliği göz sağlığını da negatif etkilemektedir.

Göz sağlığını koruyan besin öğeleri birçok yiyecekte bulunmaktadır;

C vitamini; turunçgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydonozda, kabakta, soğanda ve domateste

E vitamini; tahıl ve kurubaklagiller, kuruyemişler, ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde

Lutein ve Zeaxantin; yumurta, ıspanak, brokoli, bruksel lahanası, sarı renkli meyvelerde

Çinko; deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtada  

Omega-3; yağlı balıklarda, ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.

Makula dejenerasyonu gözde görme kaybına neden olabilmektedir. Sağlıksız beslenme şekli, karbonhidrat ağırlıklı beslenme riski artırmaktadır.





Dyt. Özlem Sert Aydın

http://www.ozlemsert.com

   

 

 



 

 

 

bilimsel yayınlar ve dnabilimselyayınlar ve diyet Beslenme biliminde yapılan son araştırmalar; obezite, kardiyovasküler hastalıklar, fiziksel aktivite, çocuk ve adolesan beslenmesi... fffffDevamı..

 

 
© 2008 Diyetisyen Özlem Sert Aydın. Tüm hakları saklıdır.