Metabolizma, vücudun temel ihtiyaçlarının devamı için bir günde gerekli olan enerji değeridir. Ölçümü vücut analizi cihazı ile ölçülmektedir ve değeri cinsiyete, yaşa, kas-kemik yapısına, yapılan fiziksel aktiviteye göre değişmektedir. Erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre %10-15 daha hızlıdır.
Metabolizma sürekli çalışır haldedir, siz yürürken, çalışırken, yemek yerken hatta uyurken bile çalışmakta, kalori harcanmaktadır. İri yapılı kişilerin daha hızlı metabolizmaya sahip olmaları da kas yapılarından kaynaklıdır. Kaslar daha fazla kalori harcamaktadır.
Zor kilo verenlerin vücut analizlerine baktığımızda daha düşük bir metabolizmaya sahip olduklarını görüyoruz. Metabolizma hızı ne kadar yüksekse kilolu olma ihtimaliniz de sizinle aynı kaloriyi alanlara göre daha düşüktür. Kilo probleminiz varsa sağlıklı bir beslenmeyle beraber metabolizma hızınızı da yükseltmelisiniz.
Metabolizmayı artırmak için;
*Düzenli beslenme alışkanlığı edinilmeli, az ve sık beslenme tercih edilmelidir.
*Asla öğün atlanmamalı, öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatmaktadır.
*Kas dokusu artırılmalı her gün en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır.
*İhtiyacınız ölçüsünde proteinden yeterli beslenilmeli.
*Kahvaltı alışkanlığı edinmek çok önemli, böylelikle güne hızlanmış bir metabolizmayla başlayacaksınız.
*Günde 7-8 saat uyumaya çalışın, uykusuzluk kortizol hormonunu etkilemekte ve metabolizmayı yavaşlatmaktadır.
*Gün içerisine dağıtarak günde 2-2,5 lt su içmelisiniz.
*Liften yeterli beslenmeli, her öğünde sebzelere ara öğünlerde ise meyvelere yer vermelisiniz. Lifli yiyecekler sindirim sitemini çalıştıracağından kabızlığı da önlemektedir. Kabızlık ta metabolizmanın yavaşlamasına bir neden.
*Düzenli hormon tetkiklerinizi yaptırmalısınız, özellikle troid hormonu düzensizliği metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olmakta.
Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..
Dyt.Özlem Sert Aydın