diyet ve beslenme icin cilek e-posta: ozlem@ozlemsert.com  

 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın İstanbulBeslenme Uzmanı Özlem Sert Aydın Tokat doğumludur. 2000 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Teknolojisi , 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.  ffffffDevamı..

 

I Anasayfa I Hakkımızda I Hizmetlerimiz I Yöntemimiz I Makaleler I Başarı Hikayeleri I Bilimsel Yayınlar I Üye Olduğumuz Dernekler I İletişim I Sorular I
 

Migren ve Beslenme Önerileri

yag yakimini hizlandiran yiyecekler

Son zamanlarda giderek artan migren rahatsızlığı hayatı da olumsuz etkilemekte. Migrenin özellikle beyindeki damarların genişlemesi nedeniyle oluştuğu bilinmektedir.

Migren ağrısının oluşmasından önce kişide uyuşukluk, göz kararması, gözde parlayan ve kaybolan ışıklar, keyifsizlik, huzursuzluk görülebilmektedir.

Ağrıları sıklıkla tetikleyen faktörler her gün yediğimiz bazı yiyeceklerden kaynaklı olabilir. Bu tetikleyici besinleri az yemek ya da hayatınızdan çıkarmak migren ataklarını azaltabilmekte.

*Çikolata, peynir, bira ve şarap damar genişlemesine neden olarak migreni tetiklemektedir. Bu besinler dışında inek sütü, yumurta, gluten içeren besinler, domates, balık, mısır dahi etkileyebilmektedir.

*Besin alerjilerinin migreni tetiklediği bilinmekte. Besin alerjisi olan kişilerin daha fazla serotonin ve histamin salgılamaları sonucu migren atakları da etkilenmektedir. Kişiye alerji yapan veya sindirimde problem yaşatan besinlerin diyetten çıkarılmasıyla migren ataklarının da azaldığı belirtilmekte.

*Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla histamin salgılanmasına neden olur. Bu nedenle kırmızı şarabın beyaza göre tetikleyici etkisi daha fazladır.

*Histamin salınımını artıran besinlerin diyetten çıkarılması ve gerekirse B6 ve C vitamini desteğiyle ataklar azalabilmektedir.

*Monosodyum glutamat, nitrit, nitrat artık günlük tükettiğimiz birçok paketlenmiş üründe bulunmaktadır. Bu katkı maddelerinin de migren ataklarını etkilediği bilinmektedir. Paketlenmiş yiyecekleri alırken etiket okuma alışkanlığı edinmemiz önemli.

*Maya ve mayalı besinler, soya sosu da tüketiminin azaltılması gereken diğer yiyecekler.

*Sucuk, salam, füme etler, salamura etler ve ciğer de dikkatli tüketilmesi gereken protein grubunda yer alan besinlerdir.

*Eğer vazgeçemiyorsak kola, kahve gibi kafeinli içecekler günde en fazla iki bardak/fincan, alkollü içecekler en fazla günde bir bardak tüketilebilir.

*Aşırı tuzlu yiyecekler, fermente ürünler, deniz mahsulleri, turşu yine tetikleyici besinler arasında.

*Bazı kişilerde migreni portakal, limon, greyfurt gibi meyveler de etkileyebilmekte, yedikten sonra oluşan semptomlara göre tüketim miktarınızı ve sıklığınızı ayarlamalısınız.

*Migreni olan kişilerin düşük magnezyum seviyesi olabilmektedir. Magnezyum eksikliği de baş ağrılarını tetikleyebilmektedir.

*Bazı araştırmalara göre zencefil tüketimi migren ataklarını azaltabilmektedir. Günlük veya ağrı başlayınca tüketmek antienflamatuar etkisiyle faydalı olacaktır.


Sağlıklı Beslenin, Sağlıklı Yaşayın..

Dyt.Özlem Sert Aydın

 




 

   

 

 



 

 

 

bilimsel yayınlar ve dnabilimselyayınlar ve diyet Beslenme biliminde yapılan son araştırmalar; obezite, kardiyovasküler hastalıklar, fiziksel aktivite, çocuk ve adolesan beslenmesi... fffffDevamı..

 

 
© 2008 Diyetisyen Özlem Sert Aydın. Tüm hakları saklıdır.